Varför facket?

Facket är till för dig som jobbar, pluggar eller är mellan olika jobb. Facket förhandlar fram schysta villkor på jobbet och förmåner som en högre lön och extra semesterdagar. Skulle du bli uppsagd stödjer facket dig och när du en dag slutar jobba så har de avtalat fram en riktigt bra pension åt dig.

Varför facket?

Som medlem i  facket så har du möjlighet att få karriärcoachning, cv-granskning och hjälp med löne- och utvecklingssamtal. Många fackförbund har dessutom en inkomstförsäkring som ger 80 procent av lönen till dig som tjänar mer än 18 700 kr/månad och alltså får mindre än 80 procent i arbetslöshetsersättning från a-kassan. Du får också en rådgivning och rätts- och förhandlingshjälp om du skulle hamna i en tvist med din arbetsgivare.

Som medlem i facket behöver du inte vara med i ditt fackförbunds a-kassa. Du väljer din a-kassa själv.

Du väljer din a-kassa själv

Som medlem har du även en möjlighet att påverka fackets viktigaste fråga: kollektivavtalet. Det avtalet förhandlas fram mellan facket och arbetsgivaren. Avtalet är bindande och innehåller bland annat anställningsvillkor, regler för din lön, semesterdagar, försäkringar och andra förmåner. Det ger en grundtrygghet för dig och dina arbetskamrater. Utan ett kollektivavtal kan arbetsgivaren till exempel bestämma att övertidsersättningen ingår i lönen.

Varför ska jag vara med i facket?

Ju fler som är med i facket desto starkare blir facket. Och ju starkare facket är desto starkare blir du som är medlem! Med en facklig representation på jobbet ställs det krav på din chef om att förhandla om lönerna varje år och ofta höjs lönerna lite mer än om ni inte hade haft en facklig representant.

Så. Är du inte redan med, så gå med i facket idag! Hitta ditt förbund här.